Lagi khutbah Jumaat anti-BERSIH

Untuk dua minggu berturut-turut, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) terus mengeluarkan khutbah Jumaat yang dilihat sebagai kempen anti-BERSIH menjelang perhimpunannya esok.Bagaimanapun, berbeza…Untuk dua minggu berturut-turut, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) terus mengeluarkan khutbah Jumaat yang dilihat sebagai kempen anti-BERSIH menjelang perhimpunannya esok.

Bagaimanapun, berbeza dengan minggu lalu, khutbah minggu ini yang berjudul “Rapuh Perpaduan Runtuh Keamanan”, tidak menyebut secara langsung nama BERSIH 2.0 yang merupakan penganjurnya.

NONEMimbar sebaliknya sering menyebut tentang bahaya “musuh-musuh Islam” yang didakwa turut menggunakan “taktik menunjuk perasaan sebagaimana berlaku dalam peperangan Uhud”.

“Hari ini sekali lagi pihak-pihak tertentu cuba meruntuhkan perpaduan yang terbina selama ini. Mereka cuba dengan pelbagai helah dan cara,” khutbah itu dipetik.

Minggu lalu, khutbah Jakim mengeluarkan larangan itu buat kali pertama dengan menggunakan label yang keras seperti pengkhianat dan pelampau terhadap penganjur dan pesertanya.

Khutbah yang dibacakan di masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya itu mendakwa perhimpunan BERSIH haram diikuti umat Islam kerana boleh “mencampakkan manusia dalam kebinasaan”.

Kemarahan umat Islam

Khutbah hari ini pula mendakwa golongan “pengkhianat pada agama, bangsa dan negara” itu pernah menimbulkan kemarahan umat Islam kerana mempertikaikan hak orang Islam dan memperalatkan sebahagian pemimpin Islam yang dikaburi keghairahan untuk mendapatkan kuasa.

azlan“Mereka menghasut dengan menyemai perasaan tidak puas hati dan benci kepada pemerintah. Berbagai pendekatan mereka lakukan termasuklah melalui undang-undang dan mahkamah.

“Tidak cukup dengan itu, mereka mempengaruhi rakyat melahirkan perasaan benci dengan melaungkan slogan tertentu dengan berbagai cara,” kata khutbah itu sambil mendakwa golongan itu bertopengkan keadilan dan ketulusan.

Dalam masa yang sama, mereka didakwa mempunyai agenda tersendiri untuk menghuru-harakan negara, melemahkan pemerintah dan perpaduan rakyat yang akhirnya membawa tanggapan di mata dunia bahawa negara ini tidak lagi aman.

Memasuki hari-hari terakhir sebelum perhimpunan besar esok, Pengerusi BERSIH 2.0 S Ambiga diserang hebat di media-media arus perdana dengan pelbagai isu, antaranya berkaitan kes murtad Lina Joy, majlis antara agama dan didakwa menerima dana asing.

‘Pemerintah pelindung Allah’

Sementara itu, mimbar Jumaat juga mengambil peluang mengingatkan bahawa “pemerintah adalah pelindung Allah SWT di muka bumi ini”.

“Mimbar ingin mengingatkan bahawa  teraturnya urusan agama dan dunia tidak akan berlaku tanpa kewujudan pemerintah dan kesetian rakyat, malah  keadaan masyarakat akan menjadi kacau bilau dan saling berbalahan antara satu sama lain.

bersih rally 271207 05“Justeru Islam telah menetapkan hukuman yang berat kepada sesiapa sahaja yang cuba memporak-perandakan pemerintah, kehidupan  umat dan kesejahteraan negara,” khutbah itu dipetik.

Khutbah Jumaat Jakim itu juga memuatkan sebuah hadis riwayat Muslim yang menyebut sesiapa yang ingin memecahbelahkan perpaduan umat hendaklah dipancung dengan pedang.

Ia juga mengingatkan kepada titah khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin agar rakyat tidak terlalu terikut-ikut dengan amalan negara luar.

Titah Seri Paduka pada 3 Julai lalu itu merintas kepada pertemuan BERSIH 2.0 mengadap baginda dan bersetuju mengadakan perhimpunannya di stadium dan bukan di jalan raya.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s